villaplatanias

Όσα θες να μάθεις για την Σκιάθο

ΣΚΙΑΘΟΣ

skiath

Η Σκιάθος είναι το πιο κοντινό στη στεριά από τα νησιά των Σποράδων. Απέχει 41 ναυτικά μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, το Βόλο και μόλις 2,4 μίλια από τις ακτές του νοτίου Πηλίου, έχει ανατολικά τη Σκόπελο σε απόσταση περίπου 6 ναυτικών μιλίων, προς νότο την Εύβοια από την οποία απέχει 16 ναυτικά μίλια.  Η έκταση του νησιού είναι 48 τ.χλμ.

Η Σκιάθος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα από Πελασγούς και αργότερα πιθανόν και από Κρήτες. Είναι γνωστό πάντως πως το νησί υπέφερε πολύ από επιδρομές πειρατών. Το φαινόμενο της πειρατείας συνεχίστηκε τόσο κατά τη διάρκεια της σύντομης Ενετοκρατίας, όσο και στην Τουρκοκρατία. Η Σκιάθος είχε σημαντική συνεισφορά με το ναυτικό της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αποτέλεσε τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους.

Η Σκιάθος διαθέτει πλούσια βλάστηση και πολλές παραλίες με πιο γνωστές τις Κουκουναριές, την Μπανάνα, τη Μικρή και Μεγάλη Ασέληνο, τη Μεγάλη Άμμο, τα Λαλάρια, το Βρωμόλιμνο την Καναπίτσα, το νησί Τσουγκριά, τον Τρούλο, την Αγία Παρασκευή, το Μαντράκι, το Λιμάνι του Ξέρξη, τον Άγκυστρο, την μικρή και τη μεγάλη Κεχριά, το Μέγα Γυαλό, τον Ξάνεμο, κ.α.

Μπροστά στην είσοδο του λιμανιού υπάρχουν μικρά νησιά, κυριότερα των οποίων είναι: Μικρός Τσουγκριάς, Μεγάλος Τσουγκριάς, Μαραγκός, Άρκος, Ασπρόνησο.

 Στην πόλη βρίσκεται άψογα διατηρημένο και λειτουργεί ως μουσείο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των Ελληνικών γραμμάτων». Γεννήθηκε και έζησε στο νησί και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης Έλληνας διηγηματογράφος,δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής και δοκιμιογράφος.

Στο λιμάνι της πόλης υπάρχει το Μπούρτζι  μικρή χερσόνησος, που το χωρίζει στα δύο. Χρησιμοποιήθηκε από τους Βενετούς ως ακρόπολη και παραμένει άθικτο από το 13ο αιώνα με τείχος και κανόνια.

Στο νησί υπάρχουν πολλές παλιές εκκλησίες και μοναστήρια.

Μία από τις πιο σημαντικές είναι ο καθεδρικός ναός Τριών Ιεραρχών που έχει πολλά ιερά κειμήλια και εικόνες που προέρχονται από όλες τις άλλες εκκλησίες του νησιού και φυλάσσονται  εκεί.

Άλλη ενδιαφέρουσα εκκλησία στη Σκιάθο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η εκκλησία της Παναγιάς της Λιμνιάς. Εδώ υπάρχει ένα ιερό αφιερωμένο στο διάσημο συγγραφέα Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τις πανέμορφες εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Φανουρίου. Και από τις δύο αυτές εκκλησίες μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα της πόλης, του λιμανιού καθώς επίσης και των μικρών καταπράσινων νησιών που περικυκλώνουν την Σκιάθο όπως ο μικρός και μεγάλος Τσουγκριάς, ο Μαραγκός και το νησάκι της Άρκου.

 Το όνομα της Σκιάθου προέρχεται κατά μία θεωρία από τη σκιά του Άθως (Άγιο Όρος).

·         Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας βρίσκεται τριάντα λεπτά από τη χώρα με το αυτοκίνητο.  Διαθέτει ένα, μοναδικής ομορφιάς, τοπίο και είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά.

Στη μονή υπάρχει μουσείο με διάφορα αντικείμενα από την εποχή της Τουρκοκρατίας και κατάστημα που μπορείτε να προμηθευτείτε εικονίδια, σταυρούς και κρασί.

Ένα μικρό λεωφορείο μεταφέρει καθημερινά κόσμο στο μοναστήρι.

 ·         Το μοναστήρι της Κουνίστριας είναι πιο μακριά από τη χώρα και μπορείτε να πάτε μόνον με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή κάνοντας μία εκδρομή.

Το 17ο αιώνα ένας μοναχός βρήκε μία εικόνα της Παναγίας να κρέμεται σε ένα δέντρο, εκεί χτίστηκε το μοναστήρι παίρνοντας το όνομα Κουνίστρια (που σημαίνει αιώρηση).

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε και ως σχολείο.

Η εικόνα της Παναγίας Κουνίστριας βρίσκεται και φυλάσσεται στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών στη χώρα της Σκιάθου.

·         Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού στο Κάστρο. Πηγαίνοντας με σκάφος γύρω από το νησί ή με αυτοκίνητο μέχρι ως ένα σημείο και μετά με πεζοπορία. Εντός του Κάστρου διασώζονται πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες με κυριότερη την εκκλησία του Χριστού.

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

·         Σε πολλές παραλίες του νησιού υπάρχουν Σχολές θαλάσσιων Σπορ.

·         Εντός της χώρας υπάρχει Όμιλος Τένις Κλάμπ.

·         Στην περιοχή Κουκουναριές υπάρχει Όμιλος Ιππασίας και Κέντρο Καταδύσεων.

·         Πεζοπορία και μονοπάτια. Περίπατοι στη Φύση: Η Σκιάθος είναι πολύ μικρό νησί , ένας κύκλος ομορφιάς όπως έχουμε επισημάνει και διαθέτει πέρα από τα πανέμορφα ακρογιάλια και την καθαρή θάλασσα , πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον με μαγευτικά δάση και υδροβιότοπους.

Ο καλύτερος  και πιο όμορφος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τις ομορφιές του κάθε τόπου είναι το να περπατήσεις έναν τόπο.

Η Σκιάθος γι’ αυτό το σκοπό διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο με τουλάχιστον 25 πεζοπορικές διαδρομές και μήκος που ξεπερνά τα 197 χλμ.

Τα μονοπάτια της Σκιάθου είναι σηματοδοτημένα ( πολλά από αυτά με την αγάπη των κατοίκων , τόσο από το εξωτερικό όπως τον πρωτοπόρο σε αυτό το θέμα κ  Όρτβιν Βίτμαν όσο και Σκιαθιτών) και υπάρχουν διαδρομές διάρκειας από 1 έως 6 ώρες.

Διαθέτουν καλή σήμανση.

 

·         Καθημερινές ημερήσιες εκδρομές γίνονται από τη Σκιάθο προς τα γειτονικά νησιά Σκόπελο και Αλόννησο.

 

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Mesostrato, Agia Paraskevi, Phone: (+30) 24270  49535

Hermes Restaurant, Kolios,  Phone: (+30) 24270  49405

Strofilia Restaurant, Koukounaries, Bus stop No 24, Phone : (+30)  24270  49251

Villa Rosa Taverna, Troulos,  https://el-gr.facebook.com/villarosataverna.skiathos

 

Ricchie e Poveri Restaurant, Town, Mobile: (+30) 6979 553605

Tennis Club, Town, Phone: (+30) 24270 24054

Kontiki Skiathos Restaurant , Town,  Phone : (+30) 24270 21857, Mobile : (+30) 6932 540290

Leave A Reply

Translate »