villaplatanias

Villa Platanias

agia-paraskevi2aΜέσα σε έξι στρέμματα πλατανόδασους με ποταμάκι, ισόγεια μονοκατοικία 94m2 και καθαρά μέτρα χώρου 74m2.
500 μέτρα από την παραλία της Αγίας Παρασκευής και σε μία απόσταση 6,5 χιλιομέτρων από τη χώρα της Σκιάθου, σε παραθεριστικό οικισμό με αξιόλογη τουριστική κίνηση, ο Πλατανιάς είναι απλωμένος σε περιοχή κατάφυτη από πλατάνια.
Υπάρχει αστική συγκοινωνία.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ)

Καθαρά νερά, ξανθιά λεπτή άμμος.
Αυτή είναι η παραλία της Αγίας Παρασκευής, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μικρό εκκλησάκι, που βρίσκεται εκεί. Μικρή, λιθόχτιστη εκκλησία με μεγάλη αυλή. Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, ακριβώς στην στάση 15 του λεωφορείου.
Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου στο προαύλιο της εκκλησίας γίνεται μεγάλη γιορτή με χορούς, πολύ φαγητό και ντόπιο κρασί.
Αν βρεθείτε στη Σκιάθο εκείνη τη μέρα, μη το χάσετε!
Είναι μια μεγάλη παραλία, στον ίδιο κόλπο με τον Βρωμόλιμνο και τον Κολιό, 8,5 χλμ. ΝΔ από την πόλη της Σκιάθου. Η βουκολική κοιλάδα του Πλατανιά έχει ένα ρυάκι που τρέχει σχεδόν όλη τη χρονιά. Στην περιοχή της παραλίας και στο χωριό Πλατανιάς υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, μερικές ταβέρνες, καφετέριες, ψησταριές και μίνι μάρκετ.
Η παραλία είναι καλά οργανωμένη και προσφέρει διάφορα θαλάσσια σπορ.
Η παραλία της Αγίας Παρασκευής έχει βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία για τις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, την καλή οργάνωσή της και την καθαρότητα των νερών της.
Για όσους αγαπούν την πεζοπορία, υπάρχει ένα δρομάκι που αρχικά είναι ασφαλτωμένο, και μετά συνεχίζει σαν χωματόδρομος προς το μοναστήρι και την παραλία της Κεχριάς.
Η διαδρομή είναι περίπου 1,5-2 ώρες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Σκιάθος διαθέτει πλούσια βλάστηση και πολλές παραλίες με πιο γνωστές τις Κουκουναριές, την Μπανάνα, τη Μικρή και Μεγάλη Ασέληνο, τη Μεγάλη Άμμο, τα Λαλάρια, το Βρωμόλιμνο την Καναπίτσα, το νησί Τσουγκριά, τον Τρούλο, την Αγία Παρασκευή, το Μαντράκι, το Λιμάνι του Ξέρξη, τον Άγκυστρο, την μικρή και τη μεγάλη Κεχριά, το Μέγα γυαλό, τον Ξάνεμο, κ.α.
Μπροστά στην είσοδο του λιμανιού υπάρχουν μικρά νησιά, κυριότερα των οποίων είναι: Μικρός Τσουγκριάς (85 στρέμματα), Μεγάλος Τσουγκριάς (1225 στρ.), Μαραγκός (85στρ.), Άρκος (450 στρ.), Ασπρόνησο (190 στρ.).
Στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται άψογα διατηρημένο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που γεννήθηκε και έζησε στο νησί, 4 Μαρτίου 1851 – Σκιάθος, 3 Ιανουαρίου 1911, «η κορυφή των κορυφών» κατά τον Κ. Π. Καβάφη, είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων».
Στο λιμάνι της πόλης υπάρχει και το Μπούρτζι μικρή χερσόνησος που το χωρίζει στα δύο.
Έχει δύο μικρές λίμνες, του Αγίου Γεωργίου με έκταση 120 στρέμματα και τη Στροφυλιά με έκταση 95 στρέμματα, κοντά στην παραλία Κουκουναριές
Στο νησί υπάρχουν και πολλές παλιές εκκλησίες και μοναστήρια.
Οι εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο της Σκιάθου είναι 9 ( Χριστός, Άγιος Νικόλαος, Αγία Μαρίνα, Παναγία η Πρέκλα, Άγιος Βασίλειος, Παναγία η Μεγαλομάτα, Αγία Κυριακή, Άγιοι Απόστολοι και Άγιος Δημήτριος).
Στην πόλη της Σκιάθου υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, η Γέννηση της Θεοτόκου, οι Τρεις Ιεράρχες και η Αγία Τριάδα.
Σε διάφορα μέρη του νησιού υπάρχουν διάσπαρτες περισσότερες από είκοσι εκκλησίες. Αναφέρονται επτά μοναστήρια. Τα μοναστήρια αυτά είναι: του Ευαγγελισμού εκτός Κάστρου, του Αγίου Ιωάννη του Κρυφού (Πασχαλαίοι), της Παναγίας της Κουνίστρας, της Παναγίας της Κεχριάς, του Αγίου Ιωάννου του Κρυφού (Παρθένη), της Ευαγγελιστρίας και του Αγίου Χαράλαμπου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Σκιάθος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα από Πελασγούς και αργότερα πιθανόν και από Κρήτες.
Από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι σήμερα ονομαζόταν πάντοτε Σκιάθος, φήμες λέγονται ότι ίσως να ήταν η Σκιά του Άθως.
Αργότερα η πόλη της Σκιάθου ήταν σταθερά σύμμαχος των Αθηναίων, τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Για τη Βυζαντινή περίοδο δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Είναι γνωστό πάντως πως το νησί υπέφερε πολύ από επιδρομές πειρατών. Το φαινόμενο της πειρατείας συνεχίστηκε τόσο κατά τη διάρκεια της σύντομης Ενετοκρατίας, όσο και στην Τουρκοκρατία. Η Σκιάθος είχε σημαντική συνεισφορά με το ναυτικό της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αποτέλεσε τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους

Translate »